Unirea de la 1918 a fost posibilă datorită sacrificiilor făcute de soldații români pe câmpul de luptă și datorită clarviziunii de care au dat dovadă politicienii de atunci.
Un rol crucial a jucat președintele PNL de atunci, Ion I.C. Brătianu, cel care a condus delegația României la tratativele de pace de la Paris, în urma cărora Marea Unire a fost recunoscută la nivel internațional.
După război, liberalii, sub conducerea lui Ion I.C. Brătianu au promovat o nouă Constituție, printre cele mai avansate din Europa acelor vremuri, reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală. De asemenea, au adoptat legea pentru organizarea şi exproprierea căilor ferate, legea pentru învăţământul primar (caracter „unitar, obligatoriu şi gratuit”, durata fiind de 7 ani), legea organizării judecătoreşti, prin care judecătorii deveneau inamovibili.
România trebuie să își păstreze și astăzi aceasta vocație pentru modernizare, chiar dacă trecem printr-o periodă de multiple crize.