Acasă Stiri Giurgiu Gabriela Horga: La 1 decembrie 1918, România și-a împlinit obiectivul național al...

Gabriela Horga: La 1 decembrie 1918, România și-a împlinit obiectivul național al Marii Uniri. Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au reunit cu România.

Unirea de la 1918 a fost posibilă datorită sacrificiilor făcute de soldații români pe câmpul de luptă și datorită clarviziunii de care au dat dovadă politicienii de atunci.

Un rol crucial a jucat președintele PNL de atunci, Ion I.C. Brătianu, cel care a condus delegația României la tratativele de pace de la Paris, în urma cărora Marea Unire a fost recunoscută la nivel internațional.

După război, liberalii, sub conducerea lui Ion I.C. Brătianu au promovat o nouă Constituție, printre cele mai avansate din Europa acelor vremuri, reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală. De asemenea, au adoptat legea pentru organizarea şi exproprierea căilor ferate, legea pentru învăţământul primar (caracter „unitar, obligatoriu şi gratuit”, durata fiind de 7 ani), legea organizării judecătoreşti, prin care judecătorii deveneau inamovibili.

România trebuie să își păstreze și astăzi aceasta vocație pentru modernizare, chiar dacă trecem printr-o periodă de multiple crize.

 » CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE

Articolul precedentBulgar prins la Vama Giurgiu cu un Mercedes furat din Belgia
Articolul următorLider: Angajații CEO riscă să aibă, oricând, accidente de muncă!